DJEČJI ODJEL

dječji

Natalija Hrženjak, dipl. knjižničarka
Mirjana Klinčević, knjižničarka

Kontakt: tel. 040 310 595 kućni 21

E-mail: djecji_odjel@kcc.hr

Dječji odjel namijenjen je djeci predškolske i školske dobi, mladima i roditeljima koji u njemu mogu naći nešto za sebe: tematske izložbe knjiga, izložbe noviteta, literaturu za roditelje, internet za korisnike, kvizove, likovne natječaje, književne susrete, tribine, radionice.

Sadržajima koje nudi obogaćuje dječje spoznaje, pruža im mogućnost druženja s drugom djecom i odraslima, bogati njihov emocionalni svijet i potiče razvoj kulturnih navika.

U novom prostoru nalaze se dva velika stola s osam mjesta za sjedenje, predviđena za učenje, čitanje i sl.; zatim u blizini pulta kutak za najmlađe s dvije male foteljice; crvene fotelje sa stolićima tj. kutak za odmor nalaze se i na katu i u prizemlju u novog prostora.
Časopisi koji se nalaze iza pulta predviđeni su isključivo za korištenje u Knjižnici. Od časopisa primamo: Moj planet, Prvi izbor, Zrno, Školske novine, Književnost i dijete, Libri & liberi.
Također imamo i starije brojeve Modre laste, Smiba, Tomice i prijatelja, Mikija Maxa, Toma & Jerryja, Hello Kitty.
Za čuvanje i spremanje građe imamo: četiri kutije za najmlađe, dva vrtuljka, i uobičajene police (odjel + spremište).
Visina većina polica je 178 cm, a manji dio je visok 220 cm.
Zatvoreno spremište čini oko 120 metara polica, a u otvorenom pristupu nalazi se nešto više od 450 metara polica. Izdvajamo: novitete i lektiru, građu iza pulta koja se ne posuđuje, slikovnice, stripove, stručnu građu, većinom prilagođenu djeci i mladima, dječju književnost i književnost za mlade.

Kako postati članom Knjižnice na Dječjem odjelu? Pri učlanjenju upisuju se osobni podaci djeteta u našu bazu podataka i dobiva se članska iskaznica. Ona je trajna i služi za posudbu građe na oba Odjela, a ujedno je i “ulaznica” za Igraonicu “Bamblek”. Članarina vrijedi 365 dana od dana upisa.

Što mogu posuditi na Dječjem odjelu? Ovisno o željama i potrebama moguće je posuditi i ponijeti kući DVD s animiranim, dječjim i dokumentarnim filmovima, slikovnice i knjige; pretraživati internet (1/2sata 3 kn; 1 sat = 5,00 kn); u Knjižnici možete koristiti stručne knjige (enciklopedije i rječnike) potrebne za izradu školskih zadaća, referata i seminara. Na raspolaganju vam stoje  i različiti časopisi koje možete čitati u Knjižnici.

Koja su pravila posudbe? Uvijek nosite sa sobom člansku iskaznicu jer bez nje možete samo vratiti knjige. Možete posuditi najviše 4 jedinice građe (3 knjige ili slikovnice + 1 DVD ili CD; 2 knjige ili slikovnice +2 DVD-a ili CD-a). Knjižna građa posuđuje se na rok od 21 radni dan, a neknjižna građa (CD, DVD i sl.) na rok od otprilike 5 radnih dana (točan rok na pultu); pravovremeno vraćajte knjige (zakasnina za knjižnu građu po danu i po jedinici građe je 0,50 kn, a za neknjižnu po danu i po jedinici građe 5 kn); tražite produljenja putem telefona (po potrebi, osim rezerviranih knjiga, lektira, CD-a i DVD-a i građe kojoj je prošao rok posudbe); građu možete produžiti najkasnije na dan isteka roka posudbe.

Kako pronaći knjige ili dobiti potrebnu informaciju? Možete zatražiti pomoć knjižničara; možete pretraživati online katalog Knjižnice: pretraživati možete po autoru, naslovu, ključnim riječima i predmetu; građu možete pronaći pomoću oznaka i signatura na policama.

Koje su članske obveze? Uvijek sa sobom nosite člansku iskaznicu, vratite građu na vrijeme i čuvajte ju od oštećenja.

Vrtići i škole u gostima

Tijekom školske godine organiziramo posjete djece vrtićke i školske dobi. Neka se djeca dolaskom sa svojom grupom ili razredom po prvi put susreću s Knjižnicom pa je stoga važno upoznati djecu s članstvom i uvjetima posudbe te mogućnostima koje Knjižnica pruža. Uz stručno vodstvo kroz odjele knjižnice, djeca upoznaju fond i način rada knjižnice. Također saznaju što znači biti član Knjižnice i koje su obveze članova. Djecu, osobito onu manjeg uzrasta oduševljavaju “velike knjige” (enciklopedije, rječnici) koje vrlo rado vole prelistati. Nakon upoznavanja s radom Knjižnice, djecu osobito veseli boravak u Igraonici gdje za njih pripremamo neku priču ili scensku igru. Naravno, ostavimo vremena i za slobodnu igru.

Dolazak grupe potrebno je prethodno najaviti (osobno ili telefonski) i dogovoriti termin za posjetu.