IZLOŽBE

Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja

Izložbom se tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin (1995.) i osebujni način življenja zajednice.
Cilj je izložbe senzibilizirati javnost na važnost i vrijednost kulturne baštine tog razdoblja te kao poticaj zainteresiranim žiteljima na daljnja istraživanja kulturne baštine i društvenog života najsjevernije općine Međimurja.

Trajanje izložbe od 21.04.2017.-29.04.2017.

Rolling Stones- 55 godina grupe

Britanska rock grupa The Rolling Stones osnovana je u travnju 1962., a ove se godine obilježava 55. godišnjica od njihovog osnutka. Izložbu sačinjavaju monografije o spomenutoj rock grupi, fotografije članova  (poput Mick Jaggera, Keith Richardsa, Ian Stewarta i dr.)   kao i primjerci njihovih izdanih gramofonskih ploča.

Trajanje izložbe od 01.04.2017.- 20.0.4.2017.

Svjetski dan poezije

UNESCO  je 1999. godine proglasio Međunarodni dan poezije koji se obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Svrha mu je promicanje čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu te kako piše u UNESCO-voj odredbi: „Dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.“
Kroz pjesništvo se provlače razne teme  – ljubav, smrt, domoljublje, djetinjstvo. Izložbom pjesama prisjetili smo se poznatijih domaćih i stranih autora koji su bili uspješni u stvaranju poezije.

Trajanje izložbe od 21.03.2017.-31.03.2017.

Putovanje nikada nije stvar novca, već hrabrosti – izložba putopisnih knjiga

Životni moto svakog putoholičara je svake godine otići na nepoznato mjesto i tamo otkriti nove ljepote. Na putovanjima se stječe bogatstvo duha što ne može zamijeniti sav novac svijeta, sklapaju se ugodna prijateljstva i stvaraju uspomene za cjeloživotno pamćenje. Na putovanjima sreću donose i razni krajolici, razni ljudi, običaji … Što se više putuje, to je ispunjenija duša. A taj doživljaj je još ljepši ako se podijeli s drugima.

Trajanje izložbe od 01.03.2017.- 17.03.2017. godine

Izložba pjesama iz zbirke ljubavne poezije „Čudesna, kanconijer 1“

Izložba pjesama  iz zbirke ljubavne poezije Vlade Mihaljevića Kantora „Čudesna, kanconijer 1“. Pjesme posvećene ljubavi pisane su na standardnom jeziku, ali i na kajkavskom. Pjesme iz zbirke slave ljepotu žene, ljepotu ljubavi i ljepotu vjere. Za posjetitelje su pripremljene prigodne grafičko-likovno oblikovane ljubavne pjesme autora kao poklon za Valentinovo.
Dizajn izložbe Ivo Vurušić i Andrej Radišić.

Trajanje izložbe od  01.02.2017. – 01.03.2017. godine.

Izložba razglednica i čestitki “Duh prošlih Božića”  

Izložba božićnih i novogodišnjih čestitki iz zbirke sakupljača poštanskih razglednica i čestitki Srećka Pospišila. Autor ističe da je čestitka mali format iskazivanja velike ljubavi, poštovanja i sjećanja prema svojim bližnjima, prijateljima i znancima  (iz knjige “Škrinjica nostalgije-čestitke u očima prošlosti”). Autora zadivljuje tehnika tiska starih razglednica nastalih prije stotinu godina, što pridonosi njegovoj sakupljačkoj strasti već 30-ak godina.
Misao vodilja ove izložbe je da se u današnje vrijeme možda ponekoga potakne na povratak  već zaboravljenog običaja pisanja čestitki.

Trajanje izložbe od  19.12.2016. – 09. 01.2017.godine.

Izložba dječjih radova “Oboji svijet šarenim bojama tolerancije”

Izložba je rezultat radionica učenika osnovnih i srednjih škola održanih diljem zemlje i radova pristiglih na natječaj “Oboji svijet tolerancijom”.
Ovom natječaju odazvalo se preko 1900 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i učeničkih domova i 272 mentora ove godine, s impresivnih 880 radova.
Opći cilj projekta je promoviranje tolerancije, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba što se postiže nizom aktivnosti, poput radionica o toleranciji, nenasilju i mirnom rješavanju sukoba.
Izložba je ostvarena u suradnji s Forumom za slobodu odgoja i Centra za Mlade Čakovca.
I ne zaboravite – i dalje bojimo svijet bojama tolerancije!

Trajanje izložbe od  25.11.2016. – 16. 12 .2016. godine.

Izložba “Knjiga koja je ispravila povijest (1916.) dr. Vinko Žganec”

Izložba je posvećena 100. obljetnici objavljivanja knjige Vinka Žganca Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, svezak I. Ta je knjiga, kao što govori i naziv izložbe, promijenila povijest Međimurja.
Godine 1920. služila je kao dokaz da je Međimurje hrvatski, a ne mađarski etnički prostor te da u njemu žive Hrvati. U sklopu izložbe izloženi su originali iz 1916. i 1920. godine, pristigli iz Zagreba.

Izložba je ostvarena uz financijsku pomoć Grada Čakovca.
Autor izložbe je Borivoj Radojčić.

Trajanje izložbe od 17.10.2016. –  18.11. 2016. godine.

Izložba “Koščica, pukanica, stezica”

Povodom manifestacije Porcijunkulovo otvorena je izložba posvećena čipkarenju autorice Nade Mance iz Svete Marije, kojom se predstavlja dio autoričina rada, načini izrade čipki te priznanja i potvrde iz svijeta ovom našem kulturnom nasljeđu i blagu. Danas je svetomarska čipka zaštićeno kulturno nematerijalno dobro s oznakom izvornosti.

Trajanje izložbe od 19.07.-  30. 08. 2016. godine.

Izložba fotografija “Drava”

Izložba fotografija vezanih uz prirodne ljepote rijeke Drave, koje su inspirirale autora da posegne za fotoaparatom i zabilježi prekrasne trenutke koje nam pruža priroda. Autor iz  „običnog“ i svakodnevnog motiva uspijeva izvući nešto više i prikazati ga na zanimljiv način.
Izložbom fotografija otvorena je Manifestacija “Noć knjige”.
Autor fotografija je Davorin Mance.

Trajanje izložbe od 22.04.-  22. 05. 2016. godine.

Izložba fotografija – fotografski ogledi vodnog fenomena

Prigodnom izložbom fotografija vezanih uz međimurske retencije  i njihov vodni fenomen nastoji se skrenuti pozornost na  probleme vezane za vodu i vodne resurse te na važnost zaštite voda i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta. Izložba je postavljena povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, koji se svake godine obilježava 22. ožujka.
Autori fotografija su Siniša Golub i Vjeran Žganec Rogulja.

Trajanje izložbe od 21.03.-12.04.2016. godine.

Međunarodni dan žena

Prigodna izložba koja obrađuje različite aspekte suvremene ženske tematike. Iako je prošlo podosta vremena od doba borbe za ženska prava, i dalje postoje brojni izazovi s kojima se suočavaju moderne žene. Izložene knjige pokrivaju širok raspon tema i područja; od zdravstvenih savjetnika i psihologije pa do osvješćivanja društvenih pojava koje doprinose nejednakom tretiranju žena u društvu.

Trajanje izložbe od 8.3.-18.3.2016. godine.