VREĆICA PRIČALICA

vrecica_1

VREĆICA PRIČALICA: program poticanja čitanja Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec i Biblibusne službe Međimurske županije

POLAZIŠTE ZA RAZVOJ PROGRAMA: Polazište za razvoj programa bilo je anketno ispitivanje čitateljskih navika roditelja i djece u krugu obitelji. Ispitivanje je provedeno među roditeljima djece polaznika dječjih vrtića čiji odgajatelji posuđuju slikovnice u Bibliobusu, te ih čitaju djeci u dječjim vrtićima u okviru svojih odgojnih programa.  62% anketiranih roditelja je smatralo da bi više čitali djeci kad bi im knjižnične usluge, odnosno raspored dolaska Bibliobusa u njihovo mjesto, bile pristupačnije. Dobiveni rezultati o čitateljskim navikama ciljne skupine ukazali su na potrebu prilagođavanja knjižničnih usluga potrebama i mogućnostima korisnika, te su bili poticaj da se pomaknu postojeći okviri djelovanja Službe, na način da se sadržaji koje nudi Bibliobus maksimalno približe odgojiteljima, roditeljima i djeci.

PODRŠKA POKRETANJU PROGRAMA: Program je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kao i Grad Čakovec, koji je zahvaljujući popularnosti ovog programa odlučio financirati članarine korisnicama na dva nova bibliobusna stajališta. Vrećice je donirala socijalna zadruga Humana nova, društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju tekstilnih proizvoda.

POČETAK PROVOĐENJA PROGRAMA: Program smo počeli provoditi 1. listopada 2015., a predviđeno trajanje jednog ciklusa programa je 9 mjeseci.

KOME JE PROGRAM NAMIJENJEN: U provođenju programa sudjeluje 10 dječjih vrtića Međimurske županije koji se nalaze uz bibliobusna stajališta (Belica, Gardinovec, Donji Kraljevec, Podturen, Selnica, Mala Subotica, Žabnik, Strahoninec, Ivanovec i Novo Selo Rok).

ŠTO JE “VREĆICA PRIČALICA”? Putujuća “Vrećica pričalica” je prije samog početka prigodno predstavljena djeci i odgajateljima dječjih vrtića, a posredstvom njih i roditeljima  djece.   Predstavljen im je sadržaj “Vrećice” u kojoj se nalaze: brošura s informacijama o programu “Vrećica pričalica” i preporučenim sadržajima vezanim uz čitanje i roditeljstvo. Tu su 4 slikovnice za djecu i 2 knjige za roditelje koje govore o odgoju djece. Slikovnice i knjige o roditeljstvu su odabrane prema kvaliteti ilustracije, teksta, jezika i opreme, a preporučene su od strane Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva. U “Vrećici” se nalazi i knjižica dojmova u koju roditelji i djeca bilježe svoje čitateljske dojmove koje mogu popratiti crtežom ili fotografijom.  Predstavljen je i način provođenja programa te predviđeno trajanje: svaka dva tjedna “Vrećica” putuje u novu obitelj na zajedničko čitanje, a svoje čitateljske dojmove roditelji i djeca bilježe u knjižicu dojmova, koja nam daje povratnu informaciju o njihovim iskustvima vezanim uz zajedničko druženje s knjigom.

CILJ PROGRAMA: Knjižničarima je opće poznata činjenica kako su djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi zainteresiranija za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitačke vještine, a najbolji poticaj djetetu da zavoli knjigu i čitanje su roditelji koji čitaju i razgovaraju o pročitanom. Djeca najviše uče oponašanjem roditelja i starijih, stoga smo željeli biti podrška roditeljima na putu razvoja sposobnosti za nošenje s izazovima suvremenog roditeljstva. Kako bi se osvjestila važnost čitanja djetetu u obitelji od najranije dobi  na ovaj smo način željeli omogućiti roditeljima da podijele radost čitanja sa svojim djetetom. Osim poticanja čitanja, cilj ovog programa je osvijestiti da u knjižnicama ima mnogo različite knjižnične građe i da se u njima odvijaju različite kulturne aktivnosti na kojima djeca i roditelji mogu ugodno i kreativno provesti slobodno vrijeme.

ISHOD PROGRAMA:  Premda prvi ciklus programa još traje, komentari roditelja i djece o samom programu potvrđuju da smo programom postigli svoj  cilj: program je pozitivno djelovao na razvijanje čitateljskih navika roditelja i djece, osvijestio je važnost čitanja djeci od najranije dobi, potaknuo je roditelje da zajedno  sa svojom djecom posjete knjižnicu i postanu njeni članovi, bio je podrška roditeljima u odgoju djece a knjiga i čitanje povezale su roditelje i djecu i okupile ih na zajedničko čitanje u toploj obiteljskoj atmosferi… Evo nekih citata iz knjižice dojmova koji govore u prilog tome: “Druženje s vrećicom u našoj obitelji stvorilo je ugodnu atmosferu i iskustvo koje će se dugo pamtiti.” Obitelj Horvat nam zahvaljuje što smo im omogućili druženje s “Vrećicom pričalicom”. “Vrećica” je oduševila obitelj Halić, posebno knjige “7 navika sretne djece” i “Čarapojedac” jer pričaju o svakodnevnim događajima na zanimljiv i šaljiv način. Zahvaljuju nam što smo im omogućili ovo prekrasno druženje uz zanimljive knjige! Mama iz obitelji Horvat piše: “I dok smo puno večeri do sada provodili pred televizorom, “Vrećica pričalica” nam je bila odlična promjena, što meni, što Nini, a da ne govorim tati kojeg su priče redovito uspavljivale:) Ponukani vrećicom pričalicom došli smo se učlaniti u dječju knjižnicu kako bi i dalje nastavili s čitanjem. Hvala pametnim tetama i stričeku koji su ovo pokrenuli!” “Uz mudre izreke, priče i životna iskustva, na kraju pročitane knjige o roditeljstvu svaki se roditelj napuni snagom i mudrošću koja mu je potrebna za svakodnevni odgoj svoje djece, kaže mama iz obitelji Baumhak. A obitelj Blešć piše: “Vrećica pričalica” je predivno iskustvo za okupljanje obitelji u večernjim satima. Topli čaj i zanimljive knjižice koje djeca slušaju bez treptaja.”

Prvi pozitivni komentari roditelja i djece poticaj su nam da i dalje nastavimo s ovim programom te da ga proširimo među što većim brojem djece i roditelja u Županiji.

vrecica_2