ČITAM, DAM, SRETAN SAM

Osim Valentinova, 14. veljače obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” je projekt kojim se djecu želi potaknuti da više čitaju i kojim se kod njih želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!” i traje od 01. do 13. veljače. Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec i Grad Čakovec obilježavaju ovaj dan organizirajući akciju prikupljanja slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” na Dječjem odjelu Knjižnice. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”. Slikovnice su se prikupljale na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec, od 01. do 13. veljače 2015. godine, radnim danom od 7,00 do 19,00 sati. Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec u akciji sudjeluje već treću godinu zaredom, a ove godine uspješno je prikupljeno više od 220 slikovnica koje su nakon akcije dostavljene pedijatrijskim ambulantama u Čakovcu kako bi se uljepšao boravak djece u čekaonicama. Najljepša hvala svima koji su se odazvali!

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOGA DANA DARIVANJA KNJIGA 14. veljače

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati. U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj). Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

NACIONALNA KAMPANJA “ČITAJ MI!”

“Čitaj mi!“ je prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je 2. travnja 2013. godine povodom Europske godine čitanja naglas, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Kampanja i dalje traje, a Međunarodni dan dječje knjige obilježen brojnim aktivnostima slavi se kao njen rođendan. Tijekom kampanje “Čitaj mi!” informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci, a u nekim pedijatrijskim čekaonicama i dječjim odjelima i male libroteke sa slikovnicama.

Partneri: Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva kulture, Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice i drugih.

 

čitam dam sretan sam.bmp čitam dam 2016