IZLOŽBE

Izložba fotografija “Moj Čakovec”

Fotografije Davorina Mancea uhvaćene kroz objektiv prikazuju naš grad u svakodnevnim situacijama, samo malo drugačijim pogledom, toliko da se na trenutak zapitamo – ” A zar je naš grad toliko lijep, zar se on može u svakom trenutku transformirati iz svakodnevnog u nešto vrlo posebno u što se možeš zaljubiti u trenu”.
Izložba je postavljena prigodom obilježavanja dana Grada Čakovca.

Autor izložba : Davorin Mance

Trajanje izložbe: 23.05. 2022.-

Izložba „Kuharice i bilježnice naših baka”

Izložba obuhvaća stare tiskane kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala svakodnevna, danas već zaboravljena jela. Riječ je o kuharicama i bilježnicama recepata koje su se prenosile unutar obitelji i uskog kruga prijateljica. Takve bilježnice još i danas postoje u međimurskim obiteljima kao praktični pomagači u kuhanju ili kao dio obiteljskog nasljeđa. Osim pisanih bilježnica predstavljene su i tiskane kuharice te savjetnici za svakodnevni život. Najstarija izložena tiskana kuharica izdana je 1926. godine. Izložba je uistinu vrijedno blago i nasljeđe, koje je više od običnih rukopisa, te pokazuje i bogatstvo jezika i kulture Međimurskog kraja.
O suradnji oko organizacije izložbe govorila je voditeljica Knjižnice i čitaonice “Bogdana Ogrizovića” Jasna Kovačević te članovi Zavičajnog društva Međimurje u Zagrebu.

Autori izložbe: Borivoj Radojčić, Sandra Mikac- Ciglar i Ljiljana Križan.

Trajanje izložbe: 20.05.- 31.05.2022.

Izložba-100 godina rođenja Vesne Parun

Izložbom su predstavljeni likovni radovi i rukom pisani stihovi Vesne Parun povodom njezine 100 godišnjice rođenja koji su dio fundusa Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec.

Autor izložbe: Borivoj Radojčić i Sandra Mikac -Ciglar

Trajanje izložbe: 22.04.- 16.05.2022.

Božićna čarolija Centra za odgoj i obrazovanje

Na tradicionalnoj božićnoj izložbi su predstavljeni radovi polaznika Centra za odgoj i obrazovanje, većinom predmeti napravljeni u tehnici keramike s adventskom i božićnom tematikom.

Trajanje izložbe: 29.11.- 24.12.2021.

Izložba „161 godina željeznice kroz Međimurje”

Pruga je u Međimurje ušla davne 1860. g. i bila je prva željeznička pruga u Hrvatskoj. Izložba je podsjetnik na nostalgična vremena kad je vlak bio važno prometno sredstvo putnika i roba, kad su putnički vagoni bili prepuni putnika.
Izložba je postavljena u sklopu „Mjeseca hrvatske knjige” kao podsjetnik na 161. obljetnicu otvaranja željezničke pruge Nagykanisza-Kotoriba-Čakovec-Ptuj-Pragersko, te povodom „Godine željeznice u Europi”.
Izložba je napravljena u suradnji Zavičajne zbirke „Insulana” s Udrugom za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda” Dunjkovec i njihove povijesne zbirke „Štrekari”, Željezničke stanice Čakovec i kolekcionara Daniela Ciglarića.

Autori izložbe Borivoj Radojčić i Sandra Mikac-Ciglar.

Trajanje izložbe: 18.10. – 15.11.2021.

Izložba „Od luščija do cekara”

Cekar je tradicionalni međimurski suvenir, plete se od luščija tj. komušine na posebno odmjerenim kalupima, a izrađuju ih najčešće žene. Nekad praktična torba koja je služila za kupovinu namirnica, nošenje hrane u polje i sl. u današnje vrijeme cekar postaje modni dodatak koji se nosi i u svečanim prigodama. Izložba želi predstaviti vrijednost ove tradicije s ciljem očuvanja i prenošenja na mlađe generacije.
Izložba se održava u sklopu manifestacije Porcijunkulovo 2021.

Na izložbi su predstavljeni cekari iz Udruge žena Nedelišće, Dušanke Medved i Branke Fegeš, koje su danas jedne od prenositeljica tradicije pletenja cekara svoga kraja.

Autorica izložbe: Sandra Mikac-Ciglar

Trajanje izložbe: 26.7.- 06.0.82021.

Izložba fotografija „Naš grad”

Na izložbi su prikazane fotografije grada Čakovca snimljene dronom.
Mario Golenko suradnik je Međimurskih novina kao dizajner na prijelomu novina i fotoreporter. Fotografijom se bavi dugi niz godina te je zaljubljenik u visine i letenje.
Izložba se organizira u sklopu obilježavanja Dana Grada Čakovca.

Autor izložbe: Mario Golenko

Trajanje izložbe: 26.05. -14.06.2021.

Izložba “Školski herbarij dr. Ivana Novaka – bilje prije 120 godina”

Izložba predstavlja srednjoškolski herbarij dr. Ivana Novaka. Herbarij sadrži biljke sakupljane od 1896. do 1899. godine u Macincu i okolici, a sve biljke su botaničarski klasificirane. Sam herbarij sadrži više od 100 biljaka, a na izložbi će ih biti predstavljeno četrdesetak.

Autor izložbe je Borivoj Radojčić.

Trajanje izložbe: 23.04.- 21.05. 2021.

Međimurska črna pisanica

Izložba predstavlja rad Biserke Vučenik iz Donje Dubrave koja se izradom črnih pisanica bavi više od 30 godina. Biserka Vučenik jedna je od posljednjih čuvarica te tradicije poznate u Donjoj Dubravi i okolnim selima. Pisanice se izrađuju posebnom batik tehnikom gdje se pisanice iscrtavaju drvenim štapićem na čiji je vrh komad bakrene žice u obliku kljuna tzv. kljičicom.
Biserka Vučenik posjeduje zbirku koja sadrži više od tisuću pisanica izrađenih tom tehnikom koje je sama izradila ili dobila na poklon. Najstarija sačuvana pisanica koju posjeduje stara je više od šezdeset godina. Uz pisanice čuva i stare predmete koji su služili za izradu tih pisanica kao što je kljičica i posuda za vosak. Ovoj tehnici izrade pisanica Biserku je naučila Marija Fabić iz Donje Dubrave.

Autorica izložbe Sandra Mikac-Ciglar.

Trajanje izložbe: 22.03.- 09.04.2021.

Izložba radova “Umjetnost u gostima”

Na izložbi su predstavljeni  radovi učenica Graditeljske škole Čakovec “Umjetnost u gostima”, a radovi su nastali u  istoimenom projektu Graditeljske škole Čakovec “Umjetnost u gostima”. Projekt je pokrenut 2020. godine, a cilj projekta je predstaviti radove učenika Graditeljske škole, pod mentorstvom njihovih profesora, u javnim prostorima grada Čakovca i Međimurske županije.
Kreativnost međimurskih učenika, budućih umjetnika, svakako zaslužuje ovakvo predstavljanje kao i upoznavanje javnosti s mladim umjetničkim snagama koji trebaju podršku predstavljanjem svojih radova kroz izložbe.

Radovi su napravljeni u valjkastoj 3D formi zavijenih ploha, izrezbarenih glagoljičkih slova u tehnici crno bijele patine, pod mentorstvom prof. mentor: mr. art Vesne Osojnički, akad. kiparice.

Trajanje izložbe: 15.02.-19.03.2021.

Izložba fotografija Svijet boja u prirodi

Izložba obuhvaća dio fotografija iz bogatog opusa jednog od najnagrađivanijeg fotografa u Hrvatskoj Petra Sabola Sharpeyea.
Petar Sabol Sharpeye rođen je 1981. godine u Čakovcu. Fotografijom se bavi od 2007. godine, a posebnost njegovih fotografija krije se u otkrivanju bogatog svijeta prirode često ljudskom oku nevidljivom.
Od 2012. godine sa svojim radovima sudjeluje na brojnim međunarodnim izložbama umjetničkih fotografija pod pokroviteljstvom FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique), PSA (Photographic Society of America) te na drugim specijaliziranim fotografskim natječajima diljem Hrvatske i svijeta. Fotografije su mu bile izložene u više od 40-ak zemalja svijeta. Dobitnik je preko 600 međunarodnih nagrada, priznanja, nositelj brojnih počasnih titula na području fotografije (MFIAP, EFIAP/d1, EPSA) te Sony Europe Imaging ambasador.
Jedna od najpoznatijih njegovih fotografija „Natural abstract” nagrađena je zlatnom medaljom u kategoriji makro fotografije na 7. salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te je trajno pohranjena na čuvanje u Nacionalnoj knjižnici u Parizu.

Izložba je napravljena uz suradnju Fotokluba Čakovec te privatne arhive fotografija Petra Sabola Sharpeyea.

Trajanje izložbe: 11.01. – 08.02.2021.

Božićna čarolija

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji s Knjižnicom „Nikola Zrinski“ Čakovec organizirao je tradicionalnu izložbu učeničkih radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje. Izloženi predmeti su većinom napravljeni u tehnici keramike, a tematski povezani s adventskim i božićnim razdobljem.

Trajanje izložbe: 07.12.-24.12.2020.

Izložba radova polaznika škole crtanja i slikanja “ARTELJE”

Škola crtanja i slikanja „ARTELJE“ djeluje unutar Likovnog udruženja Čakovec i bazira se na razumijevanju i poštivanju kreativnosti i individualnosti svakoga polaznika.

Potiče se istraživačko proučavanje različitih vrsta, oblika i pojava, njihovih funkcija i konstrukcija te samostalno izražavanje crtežom, bojom i plastičnim (3D) oblikovanjem.

Program predviđa učenje i upoznavanje sa likovnim tehnikama i osnovama likovnog jezika te povijesti umjetnosti kroz likovne radionice.

Trajanje izložbe : 16.11. – 05.12.2020.

Međimurska hiža- ljudi, dvorišča, život”

Međimurska hiža bila je centar većine obitelji u Međimurju u kojem se sve događalo, uz koji su Međimurci bili vezani životima i smrću. Izložba predstavlja podsjetnik na tu ulogu doma. Autohtonih međimurskih hiža, danas gotovo više da i nema… pa se fotografijama tih kuća i dvorišta, pokušao dočarati njihov izgled, sačuvati ono što je najvrednije, obiteljsko i međimursko. Izložba je dio projekta pod nazivom „Pod vanjkušom“

Autori izložbe su Borivoj Radojčić i Željko Kofjač

Trajanje izložbe : 15.10-15.11.2020.

7. Festival stripa- izložba Irene Jukić Pranjić

Izložba likovnih radova nagrađivane animatorice, strip crtačice i redateljice Irene Jukić Pranjić, članice ULUPUH-ove sekcije za strip, ilustraciju i animaciju.
Autorica i glavna urednica antologije ŽENSKI STRIP NA BALKANU (Fibra, 2010.) te autorica strip-albuma Emisija emocija, urednica i redateljica dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj.

Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovala u međunarodnim projektima i radionicama za strip-autore.
Ilustrirala je mnoga udžbenička izdanja Školske knjige, a svoje je ilustracije objavljivala i u dječjim časopisima Radost, Modra lasta, Igraonica, Škrinjica, Kloks i Prvi izbor.

Trajanje izložbe: 10.09.- 30.09.2020.

Nosi reciklirano i unikatno

Izložba je ostvarena uz suradnju društvenog poduzeća „Naš izvor“ koje je osnovalo Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.
Na izložbi su predstavljene kožne torbe i modni dodaci.
Izložba je dio programske manifestacije Porcijunkolovo 2020., sufinancirana proračunskim sredstvima Grada Čakovca.

Autori izložbe: Ljiljana Križan, Sandra Mikac-Ciglar, Milan Logožar

Trajanje izložbe : 27.07.- 07.08.2020.

Međimurski maškori

Na izložbi su predstavljene maske, kostimi te fotografije pokladnih (fašenjskih) običaja Međimurja kroz prošlost i danas.
Fašenjski običaji u Međimurju najviše se vežu uz zadnja tri dana prije Pepelnice, to su fašenjska nedela, fašenjski pondelek i fašenjski tork. Za te dane ljudi su se maskirali, pripremala su se prigodna jela, organizirale se povorke i zabave.
Cilj ove izložbe je prikazati te fašenjske običaje koji su postojali nekad, a zahvaljujući brojnim entuzijastima, najviše po međimurskim selima, zadržali se još i danas.

Autorica izložbe je Sandra Mikac- Ciglar.

Trajanje izložbe: 25.02.- 13.03.2020.

Božićna čarolija

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji s Knjižnicom „Nikola Zrinski“ Čakovec organizirao je tradicionalnu izložbu učeničkih radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje. Izloženi predmeti su većinom napravljeni u tehnici keramike, a tematski povezani s adventskim i božićnim razdobljem.

Trajanje izložbe: 09.12.-31.12.2019.

Četrdeset godina kulture u pokretu Bibliobusne službe Međimurske županije

Na izložbi su predstavljene fotografije i novinski članci iz arhive Knjižnice “Nikola Zrinski” vezane uz 40 godina rada Bibliobusne službe Međimurske županije kao i prikaz aktualnih aktivnosti i djelatnika.

Zelena ‘knjižnica na kotačima’ danas obilazi čak 32 stanice diljem Međimurja u kojima nema knjižnice pa i dječje vrtiće te domove za starije. Fond Bibliobusa čini 11.000 jedinica knjižnične građe, pretraživ je i putem online kataloga, a osim literature za djecu i odrasle, čine ga i DVD igrani, crtani i dokumentarni filmovi. Iako počeci Bibliobusne službe u Čakovcu sežu još u daleko 1957. godinu kada su se knjige u sela razvozile u sanducima, prvi autobus kupljen je 1979. godine, a sadašnje vozilo stiglo je 2003. godine.

Trajanje izložbe : 11.11.2019. – 07.12.2019.

Međimurske škole i vrtići u prošlom stoljeću

Izložba fotografija iz arhive dr. Franke Bauk i Muzeja Međimurja Čakovec o međimurskim školama, zabavištima i vrtićima od početka do 70-tih godina 20. stoljeća kad se počinju graditi veće i modernije škole.
Fotografije iz arhive dr. Bauk te fotografije i predmete koje je ustupio Muzej Međimurja Čakovec podsjetnik su  na ovogodišnjih 100 godina školstva i rada u vrtićima na hrvatskom jeziku u Međimurju. Izložba je financirana proračunskim sredstvima Grada Čakovca.

Trajanje izložbe: 15.10. – 15.11.2019.

Kuharice i bilježnice naših baka

Izložba obuhvaća stare tiskane kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala svakodnevna, danas već zaboravljena jela. Riječ je o kuharicama i bilježnicama recepata koje su se prenosile unutar obitelji i uskog kruga prijateljica.
Takve bilježnice još i danas postoje u međimurskim obiteljima kao praktični pomagači u kuhanju ili kao dio obiteljskog nasljeđa.
Osim pisanih bilježnica na izložbi su predstavljene i tiskane kuharice te savjetnici za svakodnevni život. Najstarija izložena tiskana kuharica izdana je 1926. godine.

Izložbom se želi skrenuti pozornost na vrijednost kuharica i bilježnica te potaknuti da se izvuku iz zaborava i postanu dio očuvanja kulinarske tradicije Međimurja.

Trajanje izložbe: 30.07. – 31.08.2019.

Ekranizirano je…

Knjiga ili film? Knjigoljupci će rijetko naći ekranizaciju koja će ih zadovoljiti, a čitanje knjige nakon pogledanog filma često zna uništiti čaroliju. Čitajući knjigu zasigurno ćete proživjeti sve što junak osjeća, stopiti se s vašim najdražim likom i proživjeti sve o čemu ste samo mogli sanjati. Prosudite sami…

Trajanje izložbe: 01.03.-31.03.2019.

Mjesec ljubavnih romana

Trajanje izložbe: 01.02.-28.02.2019.

Mjesec kriminalističkih romana

Trajanje izložbe: 02.01. – 31.01.2019.

Božićna čaraolija

Izložba radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje predstavlja radove učeničke zadruge ‘Fijolica’  koja svojim dugogodišnjim radom polaznicima Centra omogućuje radnu terapiju i rehabilitaciju. Na izložbi su izloženi radovi koji svaki na svoj način ima svoju vrijednost jer su u njih ugrađena sva učenička umijeća, sposobnosti, a nadasve ljubav prema stvaralaštvu. Ove godine tehnika izrade je bila mozaik, jer svako dijete može napraviti kockice koje se bojaju i slažu i tako nastaje prava božićna čarolija ili međimurska čarolija.
Od poznatijih izrada mozaika su Oskar znanja, grad Čakovec i Pozoj, važne stvari za Grad Čakovec, a sam Oskar znanja je važan za Centar za odgoj i obrazovanje.

Trajanje izložbe : 03.12. – 31.12.2018.

Domovinski rat u knjigama

Povodom Dana sjećanja na Vukovar-18.11.1991. otvorena je izložba knjiga “Domovinski rat u knjigama”. Riječ je o povijesnoj zbirci i knjigama koje su dijelom donacija Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, a dijelom građa prikupljena od strane Knjižnice u periodu od proteklih dvadeset godina. Knjige s tematikom domovinskoga rata nastoje omogućiti čitateljima, ali i svim građanima da se sazna prava istina o Domovinskom ratu ,s ciljem prenošenja znanja na mlađe generacija.

Trajanje izložbe 19.11. – 01.12.2018.

Kroz stoljeća lokalnog međimurskog tiska

Izložbom „Stoljeća lokalnog međimurskog tiska” je napravljen povijesni presjek objavljivanja 14 lokalnih novina u Međimurju kroz temu “što je međimurski tisak” u proteklih sto i trideset godina. Prve novine bile su politički tjednik Medjimurje (Megyimurje/Muraköz), nakon kojih su počele izlaziti Međimurske novine.  Neke od novina koje su izlazile su i Glas Međimurja i Zagorja, Medjimurski Hrvat, Međimurski Glasnik i Čakovečki Strički.“
Uz izložbu je predstavljen pretisak knjige dr. Ivana Novaka „Samoodredjenje naroda i Magjari“ povodom 100 godina od izlaženja (1918.) Knjigu je dr. Novak započeo pisati još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a svjedoči o borbi Međimuraca za nacionalnu slobodu te je objavljena uz jubilarnu obljetnicu oslobođenja Međimurja i priključenja Hrvatskoj 24. prosinca 1918. godine.

Trajanje izložbe 15.10- 15.11. 2018.

Umjetnost u romanima

Trajanje izložbe 01.10 – 15.10.2018.

Sportski dani

Trajanje izložbe 10.09.- 01.10.2018.

Hrana ( u glavnoj, sporednoj i ostalim ulogama )

Motivi hrane i kulinarstva imaju važnu ulogu u samim vrhuncima književnoga stvaralaštva. Status kulinarstva u društvu putem medija uzdignut je do pomodne razine, a to se ogleda i u književnoj produkciji u kojoj hrana, kuhinja i kulinarstvo često postaju nadahnuća piscima. Hrana može služiti kao pokazatelj bogatstva i sreće te se marginalizira kao nešto lako i “svima” dostupno, dok pokazatelji prestiža postaju u najvećoj mjeri skupocjene nejestive stvari.

Trajanje izložbe 22.08.- 07.09.2018.

Tjedan suvremene europske književnosti

Trajanje izložbe 02.08-21.08.2018.

Svjetski dan glazbe

Trajanje izložbe 21.6.- 01.08.2018.

Tjedan povijesnih romana

Trajanje izložbe 04. 06.- 21.06.

Tjedan povijesnih romansi

Trajanje izložbe 10.05.- 31.05. 2018.

Tjedan SF-a „Budućnost u knjigama”

Trajanje izložbe 23. 04.-09.05.2018.

Tjedan mađarske književnosti

Trajanje izložbe 26. 03.-19.04.2018.

Tjedan turske književnosti

Trajanje izložbe 11.03. – 23.03.2018.

Tjedan češke književnosti

Trajanje izložbe 23.02. -10.03. 2018.

Tjedan nizozemske književnosti

Trajanje izložbe 06.2. – 24.2. 2018

Miroljubivo putovanje Falun Dafa- istinitost, dobrodušnost, tolerancija

Falun Dafa (ili Falun Gong) je napredna praksa samo-kultiviranja u Buddha školi, koju je osnovao g. Li Hongzhi, učitelj ove prakse.

Falun Gong, poznat i pod nazivom Falun Dafa, vrsta je qigonga ili točnije rečeno tradicionalna tehnika kultiviranja duha i tijela iz Kine. To je sustav vježbi i učenja, koji temeljito pročišćavaju tijelo od bolesti te oplemenjuju i transformiraju i duh i tijelo. Qigong je dio života mnogih ljudi u Aziji. Postoji mnogo različitih vrsta qigonga, a falun gong je jedan od njih. Prakticiranje falun gonga sastoji se od 5 jednostavnih vježbi, koje uključuju i meditaciju (vidi sliku na dnu stranice). Druga komponenta koja falun gong razlikuje od mnogih drugih vrsta qigonga je naglasak na kultiviranju srca (uma) prema načelima istinitosti tj. istine – čemu odgovara kineski izraz: Zhen, dobrodušnosti tj. suosjećanja: Shan i tolerancije tj. strpljivosti: Ren te na integriranju ovih načela u svakodnevni život.

Trajanje izložbe 08.01. – 06.02.2018.

Sjećanje na žrtve holokausta

Dan sjećanja na žrtve holokausta je obljetnica kojom se obilježava oslobođenje logora smrti Auschwitz. Holokaust i događaji povezani s istim predstavljaju tamnu mrlju u svjetskoj povijesti, te je obilježavanje i sjećanje jedan od preduvjeta da se ne zaboravi zlo koje se dogodilo. Usprkos smrti i zlu, ljudski duh je neslomljiv što dokazuju i knjige na ovoj izložbi. Knjiga kao medij je savršeno sredstvo za prijenos i očuvanje sjećanja, pa se spomenuta tema bez problema ostvaruje u knjižnici. Izložene knjige s različitih aspekata progovaraju o holokaustu; od povijesno-publicističke tematike, dnevničkih zapisa i sjećanja do beletristike. U svrhu boljeg edukativnog efekta, izložba je posudbenog karaktera što znači da sve izložene knjige korisnici mogu i zadužiti na posudbenom pultu.

Trajanje izložbe 17.01. – 31.01.2018.

Izložba dječjih radova “Zimska priča”

Artelje je sekcija LUČ-a (Likovnog udruženja Čakovec) koja se bavi edukativnim radionicama za djecu i odrasle. Radovi polaznika, u dobi od 6 do 12 godina, usmjereni su na umjetnost i umjetničko stvaranje, a u ovoj izložbi predstavljen je zimski ugođaj kojeg predstavljaju snježni pejzaži, snjegovići, božićne jelke, sobovi, pingvini i još mnoštvo zanimljivih motiva. Radovi su napravljeni u raznim tehnikama. Svojom pričom Artelje otkriva svijet razigranog dječjeg doživljaja zimskih radosti i blagdanskih svečanosti u nadolazećem razdoblju.

Trajanje izložbe 06.12. -06.01.2017.

Izložba radova polaznika Centra za odgoj i obrazovanje

U adventskom periodu, izložbeni prostor Knjižnice krase keramički anđeli, satovi, božićni ukrasi i brojni drugi radovi polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Osmišljavaju ih i rade unutar učeničke zadruge “Fijolica”. Učenička zadruga “Fijolica” svojim  dugogodišnjim radom omogućuje polaznicima Centra radnu terapiju i  rehabilitaciju upravo i nizom aktivnosti oblikovanja keramičkih suvenira. 2017. godine Centru je dodijeljena posebna međunarodna nagrada „Dr. Lucija Čikeš“ za izvrsnost u rehabilitaciji, odgoju i obrazovanju učenika s posebnim potrebama i intelektualnim teškoćama.

Izložba je prodajnog karaktera tijekom mjeseca prosinca, od ponedjeljka do petka u terminu od 16:30-18:30 sati.

Trajanje izložbe 04.12. – 22.12.2017.

“Dr. Ivan Novak “Istina o Medjumurju”

Izložba obuhvaća najintenzivnije razdoblje političkog i društvenog djelovanja dr. Ivana Novaka s naglaskom na knjizi “Istina o Medjumurju” (1907.). Dr. Ivan Novak bio je poznati pravnik, publicista, književnik, političar i istaknuti domoljub čijom je zaslugom Međimurje izbavljeno od Mađarske vlasti te pripojeno Hrvatskoj. U sklopu izložbe, predstavljen je i reprint Knjige “Istina o Medjumurju”. Knjiga je objavljena povodom 110. obljetnice prvog izdanja knjige dr. Ivana Novaka (1907.-2017.).
Izložba i reprint knjige ostvareni su uz financijsku potporu Grada Čakovca.

Trajanje izložbe od 16.10.- 15.11. 2017

Međunarodna izložba karikatura

U novom izložbenom prostoru izložene su karikature međunarodnih autora. Izložba je organizirana inicijativom domaćeg karikaturiste Damira Novaka iz Gornjeg Mihaljevca, poznatog dugogodišnjeg suradnika “Lista Međimurje”.
Ostali zastupljeni autori su: Zdenko Puhin (1946.) iz Hrvatske, karikature objavljuje u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji,…te dva autora iz Češke Pavel Rychtarek (1977.) – član Češke unije karikaturista i Mirek Vostry (1974.) – osnovač Kluba za crteži humor “Tapir”.

Trajanje izložbe 13.10. – 20. 10. 2017.

Izložba knjiga ratne tematike sa izraženom antiratnom porukom

Međunarodni dana mira obilježava se u spomen na rezoluciju UN-a, kojom se žele smanjiti sukobi, napetosti i  ratovi u svijetu. Tu obljetnicu smo prepoznali kao veliku šansu za izložbu knjiga gdje književnost kao najjače oružje dočarava sve strahote i pogubnosti ratova na pojedincima, tzv. malim ljudima. Rezolucije i obljetnice nemaju moći spriječiti ratove, ali umjesto toga možemo zaviriti u iskustva likova izloženih romana te se uvijek iznova podsjetiti na besmislenost zla i mržnje. Navedene knjige većinom su ratni romani ili priče o stradanjima koje imaju veliku moć da u čitatelja izazovu dubok dojam i potresenost zbog patnje pojedinca. Zbog toga ih možemo i  okarakterizirati kao antiratne, što bi bio najpoželjniji učinak.

“Ne trebaš se boriti u ratu da bi znao voljeti mir”.
Geraldine Ferraro

Izložba je posudbenog karaktera, što znači da korisnici mogu posuditi svaku od izloženih knjiga.

Trajanje izložbe od 18.09.2017.- 02.10.2017.

Biografije

U ljetnom periodu izdvojena je široka lepeza biografskih knjiga o poznatim osobama iz stvarnog života. Upravo biografije omogućavaju čitateljima da upoznaju život nekog poznatog čovjeka, o ljudskim motivima, vrlinama i manama, problemima i kako su se ljudi nosili s njima, njihovim osjećajima. Danas se pišu biografije ljudi koji su na bilo koji način zanimljivi javnosti, te time posjeduju komercijalni potencijal. Primjer su biografije glumaca, sportaša, političara, književnika, estradnih umjetnika i drugih poznatih osoba.

Trajanje izložbe od 16.6.2017.-15.09.2017.

Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja

Izložbom se tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin (1995.) i osebujni način življenja zajednice.
Cilj je izložbe senzibilizirati javnost na važnost i vrijednost kulturne baštine tog razdoblja te kao poticaj zainteresiranim žiteljima na daljnja istraživanja kulturne baštine i društvenog života najsjevernije općine Međimurja.

Trajanje izložbe od 05.06.2017.-15.06.2017.

Crtice iz čakovečke prošlosti

U sklopu programa obilježavanja Dana Međimurske županije otvorena je izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” Danijela Ciglarića, koja donosi dvadesetak do sada uglavnom javnosti nepoznatih fotografija iz prošlosti grada Čakovca i života njegovih stanovnika iz prve polovice 20. stoljeća.
Grupne fotografije prikazaju motive iz građanskog života čakovečkih radnika, sportaša, amaterskih glumaca, a osobne fotografije birane su samo za poznate ličnosti (Vinko Žganec, Franjo Punčec, Geza Legenstein). Prikazano je i par do sada javnosti nepoznatih fotografija motiva Čakovca, poput fotografije otvorenja spomenika banu i pjesniku Nikoli Zrinskom iz 1904. godine, simbola grada Čakovca.

Trajanje izložbe od 02.05.2017.-03.06.2017.

Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja

Izložbom se tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin (1995.) i osebujni način življenja zajednice.
Cilj je izložbe senzibilizirati javnost na važnost i vrijednost kulturne baštine tog razdoblja te kao poticaj zainteresiranim žiteljima na daljnja istraživanja kulturne baštine i društvenog života najsjevernije općine Međimurja.

Trajanje izložbe od 21.04.2017.-29.04.2017.

Rolling Stones- 55 godina grupe

Britanska rock grupa The Rolling Stones osnovana je u travnju 1962., a ove se godine obilježava 55. godišnjica od njihovog osnutka. Izložbu sačinjavaju monografije o spomenutoj rock grupi, fotografije članova  (poput Mick Jaggera, Keith Richardsa, Ian Stewarta i dr.)   kao i primjerci njihovih izdanih gramofonskih ploča.

Trajanje izložbe od 01.04.2017.- 20.0.4.2017.

Svjetski dan poezije

UNESCO  je 1999. godine proglasio Međunarodni dan poezije koji se obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Svrha mu je promicanje čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu te kako piše u UNESCO-voj odredbi: „Dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.“
Kroz pjesništvo se provlače razne teme  – ljubav, smrt, domoljublje, djetinjstvo. Izložbom pjesama prisjetili smo se poznatijih domaćih i stranih autora koji su bili uspješni u stvaranju poezije.

Trajanje izložbe od 21.03.2017.-31.03.2017.

Putovanje nikada nije stvar novca, već hrabrosti – izložba putopisnih knjiga

Životni moto svakog putoholičara je svake godine otići na nepoznato mjesto i tamo otkriti nove ljepote. Na putovanjima se stječe bogatstvo duha što ne može zamijeniti sav novac svijeta, sklapaju se ugodna prijateljstva i stvaraju uspomene za cjeloživotno pamćenje. Na putovanjima sreću donose i razni krajolici, razni ljudi, običaji … Što se više putuje, to je ispunjenija duša. A taj doživljaj je još ljepši ako se podijeli s drugima.

Trajanje izložbe od 01.03.2017.- 17.03.2017. godine

Izložba pjesama iz zbirke ljubavne poezije „Čudesna, kanconijer 1“

Izložba pjesama  iz zbirke ljubavne poezije Vlade Mihaljevića Kantora „Čudesna, kanconijer 1“. Pjesme posvećene ljubavi pisane su na standardnom jeziku, ali i na kajkavskom. Pjesme iz zbirke slave ljepotu žene, ljepotu ljubavi i ljepotu vjere. Za posjetitelje su pripremljene prigodne grafičko-likovno oblikovane ljubavne pjesme autora kao poklon za Valentinovo.
Dizajn izložbe Ivo Vurušić i Andrej Radišić.

Trajanje izložbe od  01.02.2017. – 01.03.2017. godine.

Izložba razglednica i čestitki “Duh prošlih Božića”  

Izložba božićnih i novogodišnjih čestitki iz zbirke sakupljača poštanskih razglednica i čestitki Srećka Pospišila. Autor ističe da je čestitka mali format iskazivanja velike ljubavi, poštovanja i sjećanja prema svojim bližnjima, prijateljima i znancima  (iz knjige “Škrinjica nostalgije-čestitke u očima prošlosti”). Autora zadivljuje tehnika tiska starih razglednica nastalih prije stotinu godina, što pridonosi njegovoj sakupljačkoj strasti već 30-ak godina.
Misao vodilja ove izložbe je da se u današnje vrijeme možda ponekoga potakne na povratak  već zaboravljenog običaja pisanja čestitki.

Trajanje izložbe od  19.12.2016. – 09. 01.2017.godine.

Izložba dječjih radova “Oboji svijet šarenim bojama tolerancije”

Izložba je rezultat radionica učenika osnovnih i srednjih škola održanih diljem zemlje i radova pristiglih na natječaj “Oboji svijet tolerancijom”.
Ovom natječaju odazvalo se preko 1900 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i učeničkih domova i 272 mentora ove godine, s impresivnih 880 radova.
Opći cilj projekta je promoviranje tolerancije, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba što se postiže nizom aktivnosti, poput radionica o toleranciji, nenasilju i mirnom rješavanju sukoba.
Izložba je ostvarena u suradnji s Forumom za slobodu odgoja i Centra za Mlade Čakovca.
I ne zaboravite – i dalje bojimo svijet bojama tolerancije!

Trajanje izložbe od  25.11.2016. – 16. 12 .2016. godine.

Izložba “Knjiga koja je ispravila povijest (1916.) dr. Vinko Žganec”

Izložba je posvećena 100. obljetnici objavljivanja knjige Vinka Žganca Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, svezak I. Ta je knjiga, kao što govori i naziv izložbe, promijenila povijest Međimurja.
Godine 1920. služila je kao dokaz da je Međimurje hrvatski, a ne mađarski etnički prostor te da u njemu žive Hrvati. U sklopu izložbe izloženi su originali iz 1916. i 1920. godine, pristigli iz Zagreba.

Izložba je ostvarena uz financijsku pomoć Grada Čakovca.
Autor izložbe je Borivoj Radojčić.

Trajanje izložbe od 17.10.2016. –  18.11. 2016. godine.

Izložba “Koščica, pukanica, stezica”

Povodom manifestacije Porcijunkulovo otvorena je izložba posvećena čipkarenju autorice Nade Mance iz Svete Marije, kojom se predstavlja dio autoričina rada, načini izrade čipki te priznanja i potvrde iz svijeta ovom našem kulturnom nasljeđu i blagu. Danas je svetomarska čipka zaštićeno kulturno nematerijalno dobro s oznakom izvornosti.

Trajanje izložbe od 19.07.-  30. 08. 2016. godine.

Izložba fotografija “Drava”

Izložba fotografija vezanih uz prirodne ljepote rijeke Drave, koje su inspirirale autora da posegne za fotoaparatom i zabilježi prekrasne trenutke koje nam pruža priroda. Autor iz  „običnog“ i svakodnevnog motiva uspijeva izvući nešto više i prikazati ga na zanimljiv način.
Izložbom fotografija otvorena je Manifestacija “Noć knjige”.
Autor fotografija je Davorin Mance.

Trajanje izložbe od 22.04.-  22. 05. 2016. godine.

Izložba fotografija – fotografski ogledi vodnog fenomena

Prigodnom izložbom fotografija vezanih uz međimurske retencije  i njihov vodni fenomen nastoji se skrenuti pozornost na  probleme vezane za vodu i vodne resurse te na važnost zaštite voda i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta. Izložba je postavljena povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, koji se svake godine obilježava 22. ožujka.
Autori fotografija su Siniša Golub i Vjeran Žganec Rogulja.

Trajanje izložbe od 21.03.-12.04.2016. godine.

Međunarodni dan žena

Prigodna izložba koja obrađuje različite aspekte suvremene ženske tematike. Iako je prošlo podosta vremena od doba borbe za ženska prava, i dalje postoje brojni izazovi s kojima se suočavaju moderne žene. Izložene knjige pokrivaju širok raspon tema i područja; od zdravstvenih savjetnika i psihologije pa do osvješćivanja društvenih pojava koje doprinose nejednakom tretiranju žena u društvu.

Trajanje izložbe od 8.3.-18.3.2016. godine.