Izložba povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države: od 8. siječnja do 28. ožujka 2019.

 
Domorodci!
 
Medjimurci!
 
Suženjstvu je našemu kraj!
 
Povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini, baštinske ustanove Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec zajednički su priredile izložbu pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Otvorenje izložbe povezano je sa spomendanom 9. siječnja – Danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, koji je Hrvatski sabor proglasio danom spomena značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija.
 
Kako bi se dao kontekst događajima koje obilježavamo izložba započinje pregledom situacije u Međimurju početkom 20. stoljeća i pregledom rada s jedne strane na mađarizaciji, a s druge strane na borbi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta međimurskoga naroda. Tema Međimurja i Međimuraca u Prvom svjetskom ratu važna je jer izravno utječe na događaje koji čine okosnicu ove izložbe: međimurska revolucija u studenom 1918., prva vojna akcija za oslobođenje Međimurja, rad Narodnoga vijeća za Međimurje i pripreme za drugi pohod, ulazak hrvatske vojske u Međimurje na Badnjak 1918. te Velika narodna skupština u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.
 
Stručnjaci Muzeja Međimurja Čakovec, Državnoga arhiva za Međimurje i Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec zajedničkim su istraživanjima dostupnih izvora i građe iz temom obuhvaćenoga razdoblja, postavili izložbu koja će, nadamo se, zainteresirati javnost za prijelomne događaje iz međimurske povijesti kao i za rad naših ustanova na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Međimurja.
 
Otvorenje izložbe biti će u utorak 8. siječnja 2019. u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba će ostati otvorena do 28. ožujka 2019. i moći će se razgledati u radno vrijeme muzeja (ponedjeljak – petak 07 – 15 h; subota i nedjelja od 10 – 14 h). Ulaz će biti besplatan. Za škole će biti organizirana vodstva kustosa izložbom, a vodstva će biti potrebno unaprijed dogovoriti i najaviti na mail adresu: mmc@mmc.hr ili telefonom na 040/313 499. (izvor: Muzej Međimurja Čakovec)