Noć knjige 2017.

nkmini_plakat

 

Noć knjige održat će se u petak 21. travnja 2017. i vezana je uz 22. travanj Dan hrvatske knjige i 23. travanj Svjetski dan knjige i autorskih prava.  Noć knjige osmišljena je kao manifestacijia koja potiče kulturu čitanja, razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

 

Program:

 

19 sati otvorenje izložbe “Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja” i svečano otvorenje Noći knjige 2017.
lokacija: Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec, Opći odjel

 

20 sati književni susret s Kristianom Novakom
lokacija: Centar za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak

 

21:30 sati koncert Lea Šprajc
uz pratnju Filipa Horvata, Nevena Kolarića, Krunoslava Lajtmana i Željka Posavca
lokacija: Centar za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak

 

Program Noći knjige ostvaren je u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i  financijsku podršku Grada Čakovca.

 

Ulaz slobodan!

Izložba “Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja“ tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin (1995.), dajući tek grube osnove i natruhe bogatog te, po mnogim značajkama, osebujnog načina življenja. Vrijednosti tih nastojanja, temelji koji su “utkani” u kolektivnu svijest ljudi ovog kraja, osjećaju se i u današnjim generacijama.
Cilj je izložbe senzibilizacija javnosti na važnost i vrijednost kulturne baštine tog razdoblja te poticaj, prije svega, mlađim zainteresiranim žiteljima na daljnja istraživanja kako kulturne baštine, tako i društvenog života najsjevernije općine Međimurja. (mr. Dražen Crnčec, prof)

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979.) djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istoga fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingivistike, analize diskursa i jezične biografistike. Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac RH u karateu; osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.
Objavio je romane Obješeni (2005.) i Črna mati zemla (2013.) koji osvaja Nagradu Tportala za roman godine, i Ciganin, ali najljepši (2016.). Črna mati zemla ubrzo je doživjela nekoliko stranih izdanja, a kazališna i filmska adaptacija su u tijeku. (izvor Ocean more)

Lea Šprajc (1995.) studentica je treće godine preddiplomskog studija kroatistike i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se aktivno bavi od jedanaeste godine, upisuje i završava i osnovnu i srednju glazbenu školu. Od osnovne škole svira gitaru i sklada vlastite pjesme. 2010. godine je osvojila Grand Prix na Malom Mef-u. Osim vlastitih pjesama izvodi i međimurske tradicionalne pjesme.