Promocija stripa “A ispod grada zmaj” udruge “STRIPoblaČAK”

U petak 11.09.2020. s početkom u 18 sati, u sklopu 7. Festivala stripa u organizaciji udruge „STRIPoblaČAK“, održat će se promocija stripa „A ispod grada zmaj“ u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Boris Novak potpisuje crtež, Josip Mihalković scenarij na štokavskom, a prijevod na kajkavski Lea Šprajc.

Strip nosi naslov „A ispod grada zmaj“ i sadržajno se uvelike oslanja na predaju o ogromnom zmaju iz čakovečkog podzemlja. Međimurci svog zmaja zovu još i „pozoj“, što se etimološki dovodi u vezu s glagolom zijevati. Slijedom toga, zgodno je primijetiti da čakovečki zmaj u svom podzemnom brlogu – spava. San mu može poremetiti tek loše ponašanje ljudi i tada on izaziva potrese, poplave, a rjeđe i požare. Dogodi li se takvo što, moć da umiri zmaja ima samo Đak Grabancijaš, ili drugim imenom Črnoškolec, prema predaji izuzetno pametan mladić koji svijetom putuje držeći debelu knjigu u rukama.

Čakovečkog zmaja Pozoja (Pozoj je u stripu zmajevo osobno ime) u stripu je probudila nesnosna buka prouzrokovana bušenjima tla i traganjima za vrelima ljekovite vode. Dok se svekolika javnost jednoglasno priklonila znanstvenicima koji su rušenja u gradu protumačili kao posljedicu globalnog zatopljenja, dječak Martin uvjeren je da je pravi krivac nevoljama zmaj Pozoj. Tragajući za zmajem, dječak susreće čovjeka na konju koji mu se, iako isprva nevoljko i s oklijevanjem, pridružuje u pustolovinama. Kako se priča rasplela odnosno kako je između Čakovčanaca i zmaja Pozoja ponovno uspostavljeno suglasje, prepuštam Vam da sami doznate.

Tekst stripa isprva je napisan na standardnom hrvatskom jeziku. Naknadnim promišljanjima, autori su zaključili da će biti efektnije progovori li Pozoj međimurskim dijalektom.

Festival će se održati uz poštivanje svih preporuka i mjera o socijalnoj distanci za sprječavanje širenja virusa COVID-19 uz korištenje zaštitinih maski.