VIJESTI

Natječaj za posao

31 prosinca, 2021 | | Bibliobus , Obavijesti , Vijesti | 0

N A T J E Č A J

za slobodno radno mjesto na neodređeno puno radno vrijeme

DIPLOMIRANI KNJIŽNIČAR- INFORMATOR U BIBLIOBUSNOJ SLUŽBI

jedan (1) djelatnik/ca

Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2022.

Tekst natječaja Natječaj – Bibliobus

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „161 godina željeznice kroz Međimurje” koje će se održati 18. listopada 2021.g. u 18 sati na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Pruga je u Međimurje ušla davne 1860. g. i bila je prva željeznička pruga u Hrvatskoj. Izložba je podsjetnik na nostalgična vremena kad je vlak bio važno prometno sredstvo putnika i roba, kad su putnički vagoni bili prepuni putnika.

Izložba je postavljena u sklopu „Mjeseca hrvatske knjige” kao podsjetnik na 161. obljetnicu otvaranja željezničke pruge Nagykanisza-Kotoriba-Čakovec-Ptuj-Pragersko, te povodom „Godine željeznice u Europi”.
Autori izložbe Borivoj Radojčić i Sandra Mikac-Ciglar.

Izložba je napravljena u suradnji Zavičajne zbirke „Insulana” s Udrugom za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda” Dunjkovec i njihove povijesne zbirke „Štrekari”, Željezničke stanice Čakovec i kolekcionara Daniela Ciglarića.
Izložba se može razgledati u radno vrijeme Knjižnice do 15. studenog.
Foto: Zavičajna zbirka „Insulana”

Obavijest o radnom vremenu

29 rujna, 2021 | | Vijesti | 0

Zbog edukacije djelatnika u četvrtak 7.10. i 14.10.2021. Knjižnica za korisnike radi prema sljedećem rasporedu
četvrtak 7.10. 7-9 i 15-19
četvrtak 14.10. 7-9 i 15-19

Podsjećamo korisnike da mogu koristiti uslugu e-produženja knjiga, upute su dostupne na https://www.kcc.hr/obnova-zaduzenja/

Hvala na razumijevanju!

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec obilježava se nacionalni program Godina čitanja programom RestaURAtori u knjižnicama, koji provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo.
Izlaganje u okviru programa RestaURAtori u knjižnicama održat će se 04.10.2021. u 18:00 sati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice, a povodom Europskog dana konzervacije-restauracije, koji se obilježava 14. 10.
Naslov izlaganja: Što šteti umjetninama? razgovor o knjigama:
• Rhiannon Clarricoates, Helen Dowding, Alexandra Gent: Colour change in paintings, Archetype.
• David Pinniger:Pest management in Museums, Archives and Historic Houses, Archetype.
Predavačica: Maja Sučević Miklin, doc. mag. art.

Nastavite čitati “RestaURAtori u knjižnicama”

Čitajte zabranjeno!

27 rujna, 2021 | | Dječji odjel , Vijesti | 3


TJEDAN ZABRANJENIH KNJIGA
(27. rujna do 3. listopada 2021.)

Jeste li čuli da postoje zabranjene knjige koje se  ne bi smjele čitati? Nažalost da, postojalo je i postoji mnogo takvih knjiga. Stručni naziv za taj neobični postupak zabrane je – cenzura. Najjednostavnije rečeno, neki pojedinci, ali i veće organizacije žele kontrolirati pristup sadržaju koji je njima jako, jako sumnjiv, a zašto im se neka priča, film ili pjesma ne sviđaju, često nije jasno. Razlozi mogu biti politički ili imaju veze s nečijom vjerom. Također, postoji više vrsta cenzure, npr. kad se neko djelo zabrani čitati već prije samog objavljivanja tj. prije nego dođe na police vaših knjižnica ili kad se zabrani pristup nakon objavljivanja.
Nastavite čitati “Čitajte zabranjeno!”