“Blabla” – program poticanja čitanja iz užitka

U razdoblju od 18.06. do 31.08.2018. godine u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec održavao se ljetni program poticanja čitanja iz užitka “Blabla” u kojem je sudjelovalo 66 djece nižih razreda osnovnih škola grada Čakovca. Program se provodio uz podršku grada Čakovca u suradnji s osnovnim školama grada Čakovca. 

Slika 1. Plakat i promotivni pano programa

Slika 2. Izložba od 146 pristiglih dječjih radova

Djeca su samostalno ili uz preporuku knjižničara odabrala naslove knjiga za čitanje. Nakon čitanja sudjelovala su u kvizu izrađenom u interaktivnom web alatu namijenjenom izradi kvizova (Kahoot!) ili kroz crtež s reklamom za pročirtanu knjigu prezentirala svoj doživljaj pročitanog. Izložba dječjih crteža postavljena je na Dječjem odjelu od 08.08. do 13.09.2018. godine. U natjecateljskom djelu rješavanja kviza s pitanjima iz pročitanih knjiga sudjelovalo je 10 najaktivnijih čitača od kojih je svaki sudjelovao u rješavanju nakoliko kvizova.

Slika 3. Fotografije djece koja su sudjelovala u rješavanju kviza

Djeca su najveći interes pokazala za knjige o Anici autorice Dese Muck, za knjige Davida Walliamsa, te naslove Pustolovine Arna i Điđija i Ljubavne muke jednog Luke.

Ciljevi programa bili su:
 poticanje i popularizacija knjige i čitanja iz užitka
 razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena
 unapređenje čitalačkih sposobnosti djece
 naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja
 poticanje komunikacije, suradnje i kreativnosti među djecom te konstruktivnog korištenje novih tehnologija u aktivnostima čitanja

Pozitivan prijem programa kod djece koja su s oduševljenjem sudjelovala u kvizu, međusobno se družila i bila jedni drugima poticaj u daljnjem čitanju i odabiru novih naslova za čitanje, poticaj su nam da s ovim programom nastavimo i iduće godine.