Natjecanje u čitanju na glas (županijska razina) održano na Dječjem odjelu u srijedu, 6. studenog 2019.

Županijsko Natjecanje u čitanju naglas, namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, održano je 6. studenog u Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec.

Na natjecanju je sudjelovalo petnaest natjecatelja iz devet županijskih osnovnih škola (I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Prelog, OŠ Strahoninec i OŠ Šenkovec).

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije. Mlađoj, za učenike 3., 4. i 5. razreda i starijoj kategoriji za učenike 6., 7. i 8. razreda. Djeca su uz pomoć mentora odabrala dječje književno djelo koje im se sviđa i koje bi željeli preporučiti svojim vršnjacima za čitanje, te ga prezentirala pred publikom. Cilj natjecanja bio je poticanje čitanja i popularnosti knjige među djecom i mladima.

Prosudbena komisija (Slavica Pospiš, učiteljica; Dubravka Lajtman-Janči, prof. hrvatskog jezika i književnosti i dipl. komparatist književnosti; Tanja Novak, mag.teatrologije i univ.spec.dramske pedagogije) ocijenila je njihov nastup te odabrala pobjednike natjecanja. Prvo mjesto u mlađoj kategoriji osvojio je Matija Švenda (OŠ Prelog), a prvo mjesto u starijoj kategoriji Laura Filipić (OŠ Šenkovec). Preporučili su djeci da pročitaju knjigu Najgora djeca na svijetu Davida Walliamsa i Priče za laku noć za mlade buntovnice autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo. Oni će predstaviti našu županiju na Državnom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati u Sisku 22. i 23. studenog 2019. godine u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.