Noć knjige 23.4.2015.

2

18 sati Predavanje HGSS Stanice Čakovec – Opći odjel

20 sati Tribina Čakovec četvrtkom – Centar za kulturu Čakovec
predstavljanje knjige K2- trijumf i tragedija, gost Stipe Božić
projekcija filma Mate Svjetski

K2- trijumf i tragedija
Zbog velikog broja žrtava planinu K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta. Knjiga “K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu”, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje.
Najuspješniji hrvatski alpinist svih vremena osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su, na žalost, uzeli i ljudske žrtve, ali za samog Božića najopasniji je bio uspon na drugi najviši vrh svijeta, 8611 metara visoki K2.
Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera. (izvor: MVInfo)

Dobitnik nagrade Kiklop u kategoriji publicistička i znanstvena knjiga u 2014.godini.

Mate svjetski
(2012.g),
trajanje 30 min
režija Stipe Božić
Na osnovi svjedočenja njegove rodbine i prijatelja te dnevnika i fotografija Stipe Božić pokušao je dočarati pustolovni duh Mate Šimunovića koji je nepravedno zaboravljen. Putovanja po dalekim krajevima, osim Šimunovićevim fotografijama, ilustrirao je svojim i snimkama Marija Saletta.
Svjetski putnik Mate Šimunović (1900. -1969.) i njegov pas Globus prevalili su biciklom, pješice i malom jedrilicom 360.000 kilometara, na 5 kontinenata. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. O njemu su pisale tadašnje najuglednije novine svijeta. Sve to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula, pas Globus spasio mu je knjigu. Mate je snimio na stotine fotografija te pisao dnevnik. Iz tih se zapisa vidi kako mu danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvog više nema.