Otvorenje izložbe “Crtice iz čakovečke prošlosti” iz zbirke Daniela Ciglarića

ciglaric_3

 

Otvorenje izložbe “Crtice iz čakovečke prošlosti” održat će se u utorak 2. svibnja 2017.g u 18 sati na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec u sklopu programa obilježavanja Dana Međimurske županije.

 

Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” donosi dvadesetak do sada uglavnom javnosti nepoznatih fotografija iz prošlosti grada Čakovca i života njegovih stanovnika iz prve polovice 20. stoljeća.

 

O nastanku same izložbe govori autor izložbe Daniel Ciglarić: “Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” napravljena je sa
željom da u ovim ubrzanim vremenima malo zastanemo i sjetimo se onih čiji trud i rad baštinimo. Netko je tu bio i prije nas, i ostavio nam tvornice, zgrade, institucije, pjesme i običaje, a ovo je tek mali spomenak na njih. Mnogi od nas bi na slikama koje će biti predstavljene mogao pronaći nekog svog pretka, doduše nisam siguran da bi ih svi mogli prepoznati, budući da se radi o slikama iz prve polovice 20. stoljeća.

Na fotografijama će biti prikazani motivi iz građanskog života, koji prikazuju čakovečke radnike, sportaše, amaterske glumce, … Za izložbu su većinom odabrane su grupne fotografije, dok su osobne fotografije birane samo one s poznatim ličnostima (Vinko Žganec, Franjo Punčec, Geza Legenstein), uz njih bit će prikazano i par do sada javnosti nepoznatih fotografija motiva Čakovca. Posebno bih istaknuo da će prvi puta javnosti biti predstavljena fotografija otvorenja spomenika banu i pjesniku Nikoli Zrinskom iz 1904. godine, simbola grada Čakovca. Na mjestima na kojima se družimo i radimo netko je to radio i prije nas, ako želite vidjeti kako je to nekada izgledalo dođite na izložbu.”

 

Daniel Ciglarić (Čakovec, 1994.) Student je održavanja zrakoplova u Velikoj Gorici. Bavi se prikupljanjem razglednica, fotografija, knjiga i umjetničkih slika zavičajne povijesti posljednjih deset godina. Predmete nabavlja po sajmovima starina, antikvarijatima i najviše preko interneta. Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” prva je izložba dijela fotografija iz zbirke ovog kolekcionara.

 

Slika  Gradnja sokolskog doma (danas „Macanov dom“)