Otvorenje izložbe Koščica, pukanica, stezica… autorice Nade Mance

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Koščica, pukanica, stezica… autorice Nade Mance, koja će se održati 25. srpnja 2016.g. u 18 sati  na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

O izložbi će govoriti Ljiljana Križan, prof. i  Nada Mance, autorica izložbe.

Ulaz je slobodan!

Izložba je otvorena do 30. kolovoza 2016. g.

čipka

Nada Mance je umirovljena učiteljica ruskog i hrvatskog jezika.Godinama je radila u OŠ Sveta Marija, u kojoj je doznala da su nekad u tom donjemeđimurskom selu žene izrađivale čipku na batiće, tzv. klepanu čipku, koja je bila poznata i u Podravini i Bilogori. Zaljubila se u nju, počela istraživati i podučavati učenice vještini kojoj je prijetio zaborav.
Danas je svetomarska čipka zaštićeno kulturno nematerijalno dobro s oznakom izvornosti. Motive za svoje čipke pronalazi u bliskom okruženju pa motivi imaju i slikovite nazive: katruža, jagnješce, lastavička, grozdek.
Autorica je svoje radove prezentirala  na mnogobrojnim sajmovima i izložbama, a već 13 godina je i redovita sudionica Međunarodnog čipkarskog festivala u Lepoglavi.
Međimurska poculica pronalazi svoj put i u Japanu. Operna pjevačica  Mihoko Shirakawa, nosila je poculicu  na glavi tijekom izvedbe pjesme Fala na svom koncertu,  koju joj  je autorica poklonila tijekom njenog boravka u Međimurju.