Predstavljanje knjige “Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu”

Medjimurske-retencije_2016

Pozivamo vas na predstavljanje knjige “Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu”, autorica dr.sc. Mihaele Mesarić, dr.sc. Ines Virč i Monike Cindrić, prof. biologije i kemije,  koje će se održati u ponedjeljak 21. ožujka 2016. s početkom u 18 sati.

Ulaz je slobodan!

U nakladi Javne ustanove, povodom Svjetskog dana voda iz tiska izlazi nova knjiga pod naslovom “Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu”.
Retencije ili mikroakumulacije su objekti koji zadržavaju velike vode koje dolaze potocima iz gornjeg Međimurja tijekom obilnih i naglih oborina te tako sprječavaju poplave u Čakovcu i okolnim naseljima. Retencija Selnica štiti grad Mursko Središće, a retencija Vučkovec pak Toplice Sveti Martin. Također, unutar pedesetak godina koliko postoje, retencije s okolnim prostorom postale su savršeno stanište za brojne biljne i životinjske vrste, pa danas o njima možemo govoriti kao o pravim malim oazama bioraznolikosti u inače gusto naseljenom i urbaniziranom središnjem Međimurju.
Posljednjih godina, na retencijama su zabilježene pojave rijetkih i ugroženih vrsti, primjerice ptica vodomara i bukoča (orao ribar), a i biljni svijet obiluje zanimljivim autohtonim vrstama.