Promocija knjige “Međimurska popevka” Lidije Bajuk

Naklada Ljevak i Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec sa zadovoljstvom vas pozivaju na promociju knjige „Međimurska popevka“ Lidije Bajuk.
Pridružite nam se u petak, 10. rujna 2021. godine, s početkom u 17 sati u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec.
U razgovoru sudjeluju:
dr.sc. Lidija Bajuk, etnologinja, antropologinja i etnoglazbenica
dr.sc. Nives Tomašević, urednica knjige
dr.sc. Irena Miholić, etnomuzikologinja
Radujemo se vašem dolasku!

Knjiga “Međimurska popevka” nastala je nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Kulturološkim propitkivanjima, interdisciplinarnim pristupom i usloženim metodičkim aparatom Lidija Bajuk istražuje tradiciju i mijenu međimurske popevke, danas potvrđene osebujne nacionalne i svjetske duhovne kulturne baštine, koju akademskoj zajednici i široj zainteresiranoj javnosti nastoji cjelovito i informativno prikazati u posvjedočenim stvarnim i (re)konstruiranim umjetničkim kontekstima — kao zalog kolektivnomu pamćenju, kulturnoj baštini, zavičajnomu identitetu, učenju i daljnjim istraživanjima.
Fenomen međimurske popevke postavljen je u različite misaone i raspravljačke kontekste — o njemu se u ovome djelu raspravlja kroz odnose nasljeđa i modernosti, usmenoga i pisanoga, kolektivnoga i osobnoga. Svojom temom, koja uspješno popunjava vapijuću prazninu o međimurskome tradicijskom pjevaču i međimurskoj tradicijskoj pjesmarici, bogatim prikazom arhivskoga gradiva te brojnim izvorima korištene literature knjiga će biti dobrodošla akademskoj i znanstvenoj zajednici, stručnjacima, voditeljima kao i članovima folklornih skupina, etnomuzikolozima, glazbenicima i poštovateljima međimurske popevke.
Lidija Bajuk diplomirala je etnologiju i antropologiju (2009.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala na temu “Odjeci slavenskog mita u nematerijalnoj kulturi Međimurja” (2018.). Radila je kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, profesionalna umjetnica i urednica za glazbenu kulturu. Zaposlena je kao znanstvenica u IEF–u. Jedna je od utemeljitelja suvremene hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je sedam zvučnih albuma, sedam knjiga poezije i četiri knjige proze, pet osnovnoškolskih udžbenika i priručnika te tridesetak znanstvenih i šezdesetak stručnih radova. Autorica je glazbe za nekoliko hrvatskih kazališnih predstava i dokumentarnih filmova. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za književnost te glazbu.